یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که هوش مصنوعی (AI) می‌تواند به پزشکان در تشخیص نقایص قلبی جنین کمک کرده و شانس بقای نوزادان را افزایش دهد.

انقلاب هوش مصنوعی در تشخیص نقایص مادرزادی قلب

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مدیسن نت، یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که هوش مصنوعی (AI) می‌تواند به پزشکان در تشخیص نقایص قلبی جنین کمک کرده و شانس بقای نوزادان را افزایش دهد.

بر اساس یافته‌هایی که روز پنجشنبه در نشست انجمن پزشکی مادر و جنین در دنور ارائه شد، تجزیه‌وتحلیل سونوگرافی‌های دوران بارداری با کمک هوش مصنوعی، به‌طور قابل‌توجهی دقت و سرعت تشخیص این نقایص را نسبت به ارزیابی‌های صرفاً انسانی افزایش داده است.

افزایش دقت تشخیص با کمک هوش مصنوعی

دکتر جنیفر لام-راچلین، محقق ارشد و مدیر اکوکاردیوگرافی جنین در Carnegie Imaging، اظهار داشت:

"نرم‌افزار مبتنی بر هوش مصنوعی نه‌تنها دقت تشخیص پزشکان متخصص زنان را بهبود بخشیده، بلکه حتی عملکرد متخصصان فوق‌تخصص طب مادر و جنین را نیز ارتقا داده است. این پیشرفت می‌تواند پیامدهای قابل‌توجهی در بهبود نتایج نوزادی داشته باشد و احتمالاً عملکرد بالینی را متحول کند."

بر اساس داده‌های این تحقیق، از هر چهار نوزادی که با نقص قلبی متولد می‌شوند، یک مورد به‌اندازه‌ای شدید است که در سال اول زندگی به جراحی یا سایر درمان‌های پزشکی نیاز دارد. سونوگرافی‌های دوران بارداری ابزار مهمی برای تشخیص زودهنگام این ناهنجاری‌ها محسوب می‌شوند، اما اغلب این اسکن‌ها توسط پزشکانی بدون آموزش تخصصی کافی بررسی می‌شوند.

چالش‌های فعلی در تشخیص نقایص قلبی جنین

دکتر لام-راچلین تأکید کرد:

"حداقل نیمی از سونوگرافی‌های دوران بارداری در ایالات متحده توسط پزشکانی بررسی می‌شوند که آموزش تخصصی در زمینه سونوگرافی جنینی ندیده‌اند، از جمله متخصصان زنان و زایمان. این مسئله حتی در کشورهای توسعه‌یافته مانند آمریکا نیز موجب کاهش دقت در تشخیص نقایص مادرزادی قلب شده است."

برای بررسی این موضوع، گروهی متشکل از ۱۴ پزشک متخصص زنان و زایمان و متخصصان طب مادر و جنین به‌طور تصادفی ۲۰۰ سونوگرافی دوران بارداری را که از ۱۱ بیمارستان در دو کشور جمع‌آوری شده بودند، مورد ارزیابی قرار دادند. تجربه پزشکان در این مطالعه از یک سال تا بیش از سه دهه متغیر بود. در برخی موارد، پزشکان از کمک هوش مصنوعی برای تجزیه‌وتحلیل سونوگرافی‌ها استفاده کردند و در برخی موارد بدون این فناوری کار کردند.

نتایج مطالعه: بهبود دقت و کاهش زمان تشخیص

نتایج این تحقیق نشان داد که سیستم هوش مصنوعی به‌طور قابل‌توجهی توانایی پزشکان را در تشخیص موارد مشکوک به نقص مادرزادی قلب بهبود بخشیده است.

همچنین مشخص شد که:

  • دقت تشخیص پزشکان، بدون در نظر گرفتن سال‌های تجربه یا میزان آموزش در تخصص مادر و جنین، با استفاده از هوش مصنوعی افزایش یافت.
  • پزشکان با کمک هوش مصنوعی اعتماد بیشتری به تشخیص‌های خود داشتند.
  • مدت‌زمان لازم برای تشخیص نقص قلبی کاهش یافت.

کریستوف گاردلا، محقق و مدیر فنی شرکت BrightHeart، که سازنده این نرم‌افزار هوش مصنوعی در پاریس است، در این باره گفت:

"بیشتر نقایص مادرزادی قلب در بارداری‌هایی رخ می‌دهد که کم‌خطر در نظر گرفته می‌شوند. این بدان معناست که معمولاً مادر باردار توسط متخصص زنان و زایمان معاینه می‌شود، نه توسط فوق‌تخصص طب مادر و جنین که مهارت بیشتری در تشخیص این نقص‌ها دارد. در چنین شرایطی، استفاده از هوش مصنوعی می‌تواند دقت تشخیص را به میزان قابل‌توجهی افزایش دهد."

آینده استفاده از هوش مصنوعی در تشخیص پزشکی

شرکت BrightHeart در ماه نوامبر تأییدیه سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) را برای نرم‌افزار مبتنی بر هوش مصنوعی خود دریافت کرده و در حال آماده‌سازی برای عرضه تجاری آن در ایالات متحده است.

Cécile Dupont، مدیرعامل BrightHeart، در زمان تأیید این نرم‌افزار توسط FDA اظهار داشت:

"ارزیابی قلب جنین یکی از مهم‌ترین بخش‌های سونوگرافی پیش از تولد است. راهکار مبتنی بر هوش مصنوعی ما نه‌تنها به پزشکان کمک می‌کند علائم ناهنجاری‌های احتمالی را زودتر شناسایی کنند، بلکه اعتماد آن‌ها را در تأیید یافته‌های طبیعی افزایش می‌دهد؛ عاملی که برای آرامش خاطر خانواده‌های باردار از اهمیت بالایی برخوردار است."

در آخر

این تحقیق نشان می‌دهد که ترکیب تخصص انسانی با هوش مصنوعی می‌تواند تحولی چشمگیر در تشخیص نقایص قلبی جنین ایجاد کند. با افزایش دقت و کاهش زمان موردنیاز برای تشخیص، این فناوری می‌تواند جان نوزادان بیشتری را نجات داده و کیفیت مراقبت‌های دوران بارداری را بهبود بخشد.

منبع: انجمن پزشکی مادر و جنین، انتشار خبر در 30 ژانویه 2025

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha